Scenuppsättningar

DROTTNINGENS JUVELSMYCKE

Almqvistsällskapets hedersmedlem Anita Björk var en av Sveriges största skådespelerskor genom tiderna. Sitt genombrott fick hon på 1950-talet med huvudroller i två av den svenska 1800-talsdramatikens största pjäser, Strindbergs Fröken Julie och Almqvists Drottningens juvelsmycke, i båda fallen med Alf Sjöberg som regissör. Hans uppsättning 1957 på Dramatens lilla scen av Drottningens juvelsmycke med Anita Björk som den gäckande androgynen Tintomara har gått till teaterhistorien.

Regissören Bengt Lagerkvists gjorde Drottningens Juvelsmycke som en serie i 6 delar på Sveriges television år 1967. Denna finns nu att se på Öppet arkiv. I rollerna:
Per Oscarsson som Richard Furumo,
Mimmo Wåhlander som Tintomara,
Olof Bergström som Gustaf III,
Tor Isedal som Ankarström,
Frej Lindqvist som förste kirurgen,

Länk till Öppet Arkiv Drottningens Juvelsmycke

SAMTAL OM TINTOMARAROLLEN

Anita deltog tillsamman Siv Sterner, Stina Ekblad och Elin Klinga 2011 i ett samtal mellan fyra stora skådespelare som gjort Tintomaras roll, ett samtal som arrangerades av Almqvistsällskapet och spelades in av Radioteatern och sändes tillsammans med en repris av Drottningens juvelsmycke.

Samtalet finns nedan som ljudfil:

INTERVJU MED ANITA BJÖRK

I samband med radiosamtalet gjorde Cecilia Sidenbladh en intervju med Anita i hennes våning vid Baggensgatan i Gamla stan. I detta samtal fick hon möjlighet att mer ingående berätta om sitt samarbete med Alf Sjöberg i uppsättningen av Drottningens juvelsmycke, och sina egna tankar om Almqvists pjäs.

Samtalet finns nedan som ljudfil:

AMORINA eller Den förryckta frökens levnadslopp och sällsynta bedrifter.

Den första juni 1951 skrevs teaterhistoria – Carl Jonas Love Almqvist hade då sitt teatergenombrott. Alf Sjöberg satte upp romanen Amorina på Dramatens lilla scen. Trots att den bara spelades i två veckor förändrade den svensk teater. Drygt tio år senare samlade Alf Sjöberg i stort sätt samma skådespelare i Radioteaterns studio och gjorde en radioversion av uppsättningen.

Länk till Radioteatern AMORINA