Kommande program

Vår- och sommarprogram 2024

22 mars: Release av Almqvistiana 50 och möte med konstnären Jan Manker

Målaren och grafikern Jan Manker har sedan decennier inspirerats av Carl Jonas Love Almqvist. I Almqvistiana 50 finns bilder av Manker med titlar från Almqvists liv och verk: Abraham Jacobson, Carl Westermann, Louis Gustavie, Rosens fånge och Så jag målar…

I ett samtal med redaktören Jonas Ellerström kommer Jan Manker att tala om sin konst och Almqvist och visa några verk och kanske det finns möjlighet för deltagarna att köpa av hans grafiska blad.

Almqvistiana innehåller för övrigt uppsatser om sången, talet och handstilen: Gunilla Hermansson skriver om Almqvist, svenskheten och konsten att sjunga folkvisor, Mats Malm om Almqvist och textens rötter. Jan Manker kommenterar sina bilder, Petra Söderlund kommenterar skuldfrågan och lyfter fram handstilsanalysen som försvann och en läsgrupp lämnar en kommentar till sin läsning av Herrarne på Ekolsund. Slutligen innehåller Almqvistiana Liberta Immaculata, en dikt av Inger Edelfeldt.

När: fredagen den 22 mars 17:00

Var: Stallet, Kaplansbacken 4 AB, på Kungsholmen, gatan på västra sidan av Kungsholmens kyrka.

Tunnelbana Rådhuset (uppgång Kungsklippan) eller buss 3, hållplats Kungsholms kyrka.

Vi bjuder på ett glas vin. Du som inte deltar i releasen får Almqvistiana hemsänt till brevlådan.

3 april: Litterär salong

Karl är en man. Jonas betyder duva. Love är kärlek. Almqvist är natur.

Olof Holm berättar om Carl Jonas Love Almqvist. Irene Lindh läser.

När: Upplands Väsby bibliotek

Var: onsdagen den 3 april kl. 17:30

18 maj: Busstur i Almqvistland

I abonnerad buss far vi igenom södra Uppland i spåren efter Almqvist och hans verk. Guide: Olof Holm. Medtag egen matsäck

När: lördagen den 18 maj kl. 10:30-15:00

Var: start och mål: Upplands Väsby station östra sidan

Pris: 150 kronor

Anmälan: till Vanja Edwinson, 0762-21 00-04 eller vanja.edwinson@gmail.com.

Arrangör: ABFSeniorakademin och Almqvistsällskapet

3 juni: Uppvaktning vid Almqvists grav

Vi planterar en törnros vid Almqvists grav på Solna kyrkogård. Författaren, en av de aderton, Anna-Karin Palm har ständigt uppehållit sig vid Almqvist talar. Efteråt kaffe.

Var: måndagen den 3 juni kl. 17:00

När: Almqvists grav intill kyrkomuren på Solna kyrkogård

29-30 juni: Resa till Graf, Almqvist stuga i Åmotfors i Värmland

Vi besöker stugan där Almqvist och hans Maria bodde 1824-25, där Love odlade och diktade, Skillingmarks kyrka där de vigdes, Skillingfors bruk där han arbetade innan jordbruket kom igång, Köla kyrka med sin församlingsgård, Erlingsrud med flera platser. Vi deltar i Almqvistdagen som avhålls vid Almqviststugan med anförande, musik och sång. Vi får en visning av Örebro läns museums fasta utställning Möjligheternas spegel, sinnenas begär, som skildrar prylar och konsumtion under 1800-talet som en bakgrund till vår egen tid. Almqvist står mitt i utställningen.

I Värmland tas vi emot av Almqvistkommittén, som inom Köla Stämma, hembygdsföreningen, vårdar Almqviststugan. Vi har preliminärbokat oss för en natt på det omtyckta Värdshuset Vita älgen, i annexet. Vi återkommer om priser.

Vi vill höra vilket intresset är för denna resa. Resan kommer att företas i minibuss eller i egna bilar, beroende på antalet deltagare. Nu vill vi veta intresset att delta i resan. Om du/ni är intresserade, meddela senast 20/3 (ej bindande) oss på olofholm49@gmail.com eller Olof Holm, Terapivägen 16 E, 1103, 141 56 Huddinge och ange val av detta:

  • Jag/vi är intresserad av att dela i resan till Värmland.
  • Jag/vi är intresserad om vi reser i minibuss.
  • Jag/vi är intresserad om vi reser i egna bilar
    • Jag/vi har inte egen bil utan behöver få plats i annans bil.
    • Jag/vi har egen bil och kan erbjuda plats åt x antal personer.