Tidigare program

 

2020

Uppvaktning vid Almqvists grav

Inställt p.g.a Covid-19

Varje år när törnrosen blommar uppvaktar vi Love Almqvist vid hans grav. Många har talat: Folke Isaksson, Harald Forss, Sivar Arnér, Peter Curman, Ingrid Sjöstrand, Ylva Eggehorn, Tua Forsström, Agneta Pleijel, Irene Lind, Ingvar Carlsson och styrelsens medlemmar. I år talar Jonas Ellerström. Efteråt kaffe med klubbmästare Topsy Bondesons krusbärspaj.

Var: vid Almqvists grav på Solna kyrkogård, invid kyrkomuren
Tid: onsdagen den 3 juni 2020 kl. 17:00

Busstur i Almqvist spår i Upplands Väsby och Sigtuna

Inställt p.g.a Covid-19

Vi följer spåren efter Almqvist i hans egen hembygd och i hans egna texter (Målaren, Sviavigamal, Hermitaget, Folkskrifterna).
Värd: Vanja Edwinson, guide Olof Holm. Ett samarbete med ABF Seniorakademin.

Plats: Start och hemkomst på
busstorget vid Upplands Väsby pendeltågstation.
När: lördagen den 30 maj 202 kl 10:30-15: 00
Pris: 150 kronor.
Anmälan: 08-505 868 00 eller info.norrastockholmslan@abf.se

Hierta, Hebbe, Almqvist – moderna människor & visionära journalister.
Vi planterar krusbär på Love Almqvists torg!

Inställt p.g.a Covid-19

Aftonbladets redaktion på 1840-talet sjöd av liv. Några av de vassaste journalisterna fanns där och arbetade tillsammans med den dynamiske ägare Lars Johan Hierta.  Tidningen tog aktiv del att omforma ett stelnat samhälle efter framtidens krav.  I samarbete med Wendelas Vänner presenterar vi samtal, texter och sketcher från en dramatisk period när det moderna Sverige föddes.

Ami Lönnroth, Wendelas Vänner, och Olof Holm, Almqvistsällskapet, samtalar med Kerstin Brunnberg som moderator och med uppläsningar av skådespelarna Tuvalisa Rangström och Richard Forsgren. Ett samarbete med ABF.

Plats: Upplands Väsby kommunbibliotek, mittemot pendeltågstationen.
Tid: onsdagen den 29 april 2020 kl 18:00.

I samband med programmet planterar Almqvistsällskapet krusbärsbuskar på Love Almqvist torg, framför biblioteket.

Almqvist, Swedenborglärjungen samt release av Almqvistiana

Almqvist läste Swedenborg, umgicks med swedenborgare och skrev essäer och traktater i Swedenborgs anda. I sina skönlitterära texter refererar han öppet eller dolt till Swedenborg.  Hur fungerar detta? Är Det går an en swedenborgsk text?

Susanna Åkerman från Swedenborgsbiblioteket, Jonas Ellerström från Almqvistiana samtalar. Carl Uhnbom och Irene Lindh läser.

Samtidigt: release av Almqvistiana, som ägnas förhållandet Swedenborg-Almqvist. Om du inte kan närvara kommer du att få numret hemsänt senare. Ett program i samarbete med Swedenborg Forum.

Plats: Swedenborg Forum, Ölandsgatan 51, portkod 6507 + OK.
T-bana till Skanstull.
Tid: onsdagen den 4 mars 2020 kl 18:30.

Almqvistporträtt i musik, ord och bild

 Mats Persson. Foto: Leo Hermodsson.

Almqvists sånger är kända, men hans pianostycken är ofta bortglömda, även om Stig Ribbing och Lennart Hedwall spelat in en del.  Mats Persson, själv tonsättare och pianist, arbetar med att utge ett cd-album med pianomusiken komplett inklusive alla varianterna. Den 26 januari 2020 tog han emot sällskapet i sin ateljé och gav en försmak på flygel, taffel och klavikord. Han manade fram ett porträttgalleri av diktade och verkliga personer: Marie-Louise, en fantasi över dottern, Carl Vilhelm, över sonen, båda på flygel. Så följde Min mors minne på taffel, Avsked av min fader åter på flygel liksom porträttet över väninnan Wendela Hebbe, Vendelas mörka lockar. Så framträdde Richard Furumo och, på det spröda klavikordet, uppträdde La Capricciosa, Tintomara. Finalen var självporträttet Love Almqvist.

Almqvist, av Siri Derkert; bandjärn.

På väggen hängde en Almqvistrelief i   bandjärn av Siri Derkert, som     kommenterades av sonsonen Jakob   Derkert.   Skådespelaren Stefan Böhm     läste Almqvisttexter som har direkt   anknytning  till  de musikaliska     porträtten. Så samverkade  musik, bild   och ord till ett   genomkomponerat   allkonstverk kring   Almqvistporträtt.   Ateljén fylldes till   bristningsgränsen i   två föreställningar av den  generöse Mats Persson. Vi längtar efter att få ta del av Mats’ cd-utgåva med all pianomusik och rik dokumentation!

 

 2019

Att fånga det undflyende – Hilding Linnqvist sökte Tintomara

Under Hilding Linnqvist långa liv som konstnär upphörde han inte att fascineras av Almqvists Drottningens Juvelsmycke. I olika former – bokillustrationer och scenografi – sökte han gestalta nyckelscener men framför allt Tintomara själv. Skissblocken vittnar om nya ingångar, nya poser, nya former.

Nummer 41 av Almqvistiana ägnas Linnqvists intresse för Almqvist. Se under fliken Almqvistiana.

Linnqvists efterlämnade skisser och verk ägs av Stiftelsen Hilding Linnqvists konst och finns på Marabous konsthall, Löfströmsvägen 8 i Sundbyberg. Den 26 november 2019 plockades detta unika material fram ur sina lådor och skåp och visades för Almqvistsällskapets medlemmar.

Susanna Slöör från stiftelsen, Cecilia Wallman från konsthallen, Jonas Ellerström från Almqvistiana och Cecilia Sidenbladh (moderator)  inbjöd till ett samtal om Linnqvist, Tintomara och Almqvist.


Hierta, Hebbe, Almqvist – moderna människor och visionära journalister

Aftonbladets redaktion på 1840-talet sjöd av liv. Några av de vassaste journalisterna fanns där och arbetade tillsammans med den dynamiske ägare Lars Johan Hierta.  Tidningen tog aktiv del att omforma ett stelnat samhälle efter framtidens krav.  I samarbete med Wendelas Vänner presenterar vi samtal, texter och sketcher från en dramatisk period när det moderna Sverige föddes. Kerstin Brunnberg samtalade med Ami Lönnroth och Olof Holm om denna omdaningens tid. Tuvalisa Rangström och Richard Forsgren läste texter av Aftonbladsjournalisterna. Ett samarbete med Vendelas Vänner på Stockholms Stadsbibliotek den  27 mars 2019.

Tuvalisa Rangström, Richard Forsgren.

 

Uppvaktning vid Almqvists grav

En liten skara från Almqvistsällskapet uppvaktade den vidunderliga författaren Love Almqvist vid graven vid Solna kyrka, enligt traditionen ”I Törnrostid”. De hade med sig en vacker kvist av en törnros och ett litet skådespel som framfördes av Ture Rangström, Tuvalisa Rangström och Peter Ågren.

Ackompanjerade av cittra och skirt klockspel stod alla där i duggregnet vid kyrkomuren för att stilla behovet av hugsvalelse och vederkvickelse. Herregud vad det var vackert! Alla var hänförda av stundens allvar och Almqvists blomstrande språk där han jämför sig själv med en nervös ekorre. Han var en flyktig människa. ”Att sitta uppe bland grenarna mitt i rikedomen av denna välluktande blomstring, så att hon själv knappast syns, det är en lust.”

Ture Rangström framförde osnutna tankar om den olycksalige poeten som var i ständig rörelse. Det är därför det inte finns någon hyggligt bra staty eller folkkärt monument över Carl Jonas Love Almqvist. Han sitter aldrig stilla långa stunder och poserar. Han har inte ens ett fridfullt museum uppkallat efter sig som är värt namnet. Inte ens en maträtt har namngetts efter skalden vad jag vet. Den ekologiska kokboken ”Det går an” med Almqvist-recept är inte skriven ännu. Biff Strindberg, Biff Rydberg och Biff á la Lindström ligger ohotade på faten. Möjligtvis finns det utrymme för Almqvists krusbärspaj och specialkryddad havresoppa!

Tuvalisa tröstade oss med recitera några vackra Songes och några mustiga Strounts. Sedan gick hela skaran och drack kaffe och smakade på klubbmästaren Topsys underbart hemlagade krusbärspaj.

Ture Rangström som konferencier binder ihop Peter Ågren musik och Tuvalisa Rangström recitation vid Almqvists grav, juni 2019.

2018

Love Almqvist vs August Strindberg

Den 12 september 2018 var det dags för kulturprofilernas ultimata kamp. Carl Jonas Love Almqvist mot August Strindberg!

August: Det är synd om människorna.          Love: Pourquoi hänga läpp?

Medverkande: Skådespelarna Richard Forsgren, Tuvalisa Rangström och Richard Turpin. Jonas Dominique står för musiken.
Sekonder: Cecilia Sidenbladh, dramatiker och Almqvistfreak, och Ture Rangström, dramatiker och f.d. teaterchef för Strindbergs Intima Teater.

Plats: Stockholms stadsbibliotek. Sveavägen 116, Stockholm
Almqvistsällskapet i samarbete med Stockholms stadsbibliotek.

Uppvaktning vid Almqvists grav

I törnrostid, den 24 maj 2018, samlades medlemmar av Almqvistsällskapet på sedvanligt vis vid Loves grav på Solna kyrkogård.

Denna gång höll Johan Hirschfeldt, f.d. justitiekansler och president i Svea Hovrätt, kunnig på Almqvist och mycket annat, ett intressant och underhållande anförande där han kom med ny information som faktiskt kompletterar forskningen kring Det går an.

Anförandet i sin helhet finns under fliken Artiklar om Almqvist.

Almqvists resa till Paris

Den 25 mars 2018 berättade Cecilia Sidenbladh på ABF Stockholm om Almqvists resa till Paris under hösten 1840 (se under fliken Almqvist i Paris), och Irene Lindh läste ur hans brev och artiklar. Cecilia och Irene berättade också om den roman som Almqvist inspirerades till där, Gabrièle Mimanso. Sista mordförsöket emot konung Ludvig Filip i Frankrike, hösten 1840 – en märklig äventyrshistoria där nordiskt och nordafrikanskt möts.

En artikel om Almqvist i Paris har lagts in under fliken Almqvists Liv.

Invigningen av chiffonjén 

Wendelas Vänner  har invigt den Almqvistska chiffonjén och det nyinredda Aftonblads-rummet i Wendela Hebbes Hus i Södertälje.

Lite fakta om Almqvists chiffonjé
Loves chiffonjé –  den som han skrev sina manus vid, den som de fatala PM:en hittades i vid polisens husundersökning i juni 1851.
Genom en donation från Agneta Kellberg, barnbarnsbarnbarn till Loves helsyster Louise Kellberg, är den nu i Almqvistsällskapets ägo. Chiffonjén har sin  plats i Wendelas Hus i Södertälje hos föreningen Wendelas Vänner.
Ursprungligen stod chiffonjén i den lägenhet som Almqvist och hustrun Maria hade i Lars Hiertas fastighet, Stora Nygatan 21 i Gamla Stan  Almqvist bodde där vägg i vägg med journalisten Wendela Hebbe under större delen av 1840-talet. Föreningen Wendelas Vänner  berättar i sitt Aftonbladsrum om den miljö som Wendela trädde in i, när hon 1841 anställdes av Lars Hierta på Aftonbladet och lärde känna Aftonbladskretsen, där Almqvist var en viktig person. Chiffonjén intar en viktig plats i Aftonbladsrummet.

Almqviststugan i Köla

Almqviststugan i Köla
Västra Värmland är väl värt ett besök. Mer dramatiskt än den idylliska Fryksdalen. Vackra sjöar, stora utsikter, välbevarad äldre bebyggelse. Här bodde Almqvist i ett och ett halvt år, 1824-25. Hans stuga återfanns av hembygdsforskare och flyttades tillbaka till sin  ursprungliga plats för 25 år sedan. Nu vårdas den av Almqvistkommittén av Köla Stämma (Åmotfors hembygdsförening).