Boktips

Verklighetsbild och symbolik

Det realistiska i Almqvists texter har ofta berörts, ibland där det manas fram en motsättning till det romantiska hos honom, men det är kanske inte så oförenliga storheter. Per Olov Svedner, som redan på 1970-talett i en uppsats utredde ”Realistiskt och symboliskt i Det går an” har i år återvänt till temat men vidgat det till att omfatta erklighetsbild och symbolik i några Almqvistverk från Amorina till Det går an. Sara Videbäck säger till Albert, att ”ett fönsterglas är icke, så föraktligt som du tror, Albert”. Vi känner igen Saras röst när hon till synes jordnära, ”realistiskt” och lite förnumstigt ändå snuddar vid symbolernas kraftfält.

Per Olov Svedner, ”…ett fönsterglas är icke, så föraktligt som du tror, Albert”. Verklighetsbild och symbolik i några Almqvistverk från Amorina till Det går an, 2020, 211 sidor. Boken är utgiven på eget förlag och du kan beställa den direkt från författaren:

Per Olof Svedner, Malma Ringväg 39 B, 756 45 Uppsala eller på psvedner@gmail.com.

Pris: 100 kronor plus porto.

Sverige läser!

Det har skrivits många böcker om vad som bör läsas, utifrån vilka böcker som är bäst. De litterära sällskapen i Sverige, DELS, får ofta frågor om sådana lästips men vill inte komma med några ”bör”, utan tipsa om böcker och författarskap som många läsare kan njuta och ha glädje av. Och återupptäcka, böcker som sjunkit in i glömskan i konkurrens med all nyutkommen litteratur. Den här guiden till svensk litteratur, med tips om 1100 böcker under lika många år, upptar så klart även ett flertal texter av Almqvist. Ellerströms 2020. Pris på näthandeln: 80

Krusbärsboken

Krusbärsboken med undertiteln Historia, odling, recept är det mest omfattande verk på ämnet som publicerats på över ett sekel på något språk. Martin Ragnar, forskare, författare och entreprenör (grundare av Kålrotsakademien som främjar den svenska matens kulturarv) guidar oss i krusbärets historia från vikingatiden via Darwin och fram till idag. Dessutom bjuder kocken. DN-skribenten Jens Linder på recept på bland annat krusbärskräm, krusbärsmarinerad strömming, saft, snaps, mjöd och krusbärsmazariner.

Ordfront 2019. (Adlibris 219 kr)

Kärleksinviter i litteraturen av Torsten Rönnerstrand

Torsten Rönnerstrand undersöker hur gestalter i världslitteraturen har gjort amorösa inviter och flörtat efter förmåga, allt från Homeros till Milleniumserien. Även Almqvist får bidra i denna genomgång av raggningens eller förförelsens konst och okonst. Bidraget är förstås Alberts inledningsvis misslyckade flörtande med Sara i Det går an.
Carlssons bokförlag, 2019.

Arimans arkiv av Klaus Müller-Wille

Skriften, 35 sidor, bär underrubriken ”Reflexioner kring editionen av C.J.L. Almqvists amerikanska handskrifter” och behandlar den vetenskapsparodiska tonen som Almqvist håller i dina ”akademiska” texter kring herr Hugo och hans krets. Vitterhetssamfundet, 2019.

Essä
I premiärnumret av tidskriften Essä, nominerad till 2020 års kulturtidskrift, skriver historikern Henrik Berggren, nationalekonomen Jesper Roine, filosofilektorn Christine Zyka och poeten Johan Jönson om essän »Svenska fattigdomens betydelse« (1838) av Carl Jonas Love Almqvist.  Numret är slutsålt, men finns på bibliotek och antikvariat. 2017.

Drottningens juvelsmycke
finns som ljudbok, 2018, uppläsare Anna Godenius, Förlag Sara Egmont och som e-bok på Albert Bonniers förlag. Se Bokbeat

Det går an
finns som ljudbok, 2016, uppläsare Christina Schollin, och som e-bok, båda på Albert Bonniers förlag, se Bokbeat

Amorina eller Historien om de fyra
finns som e-bok, 2015, Albert Bonniers förlag, se Bokbeat

Dronningens Juvelsmykke – nu på norsk
Ivar Havnevik heter översättaren till detta Almqvists storverk och vi kan bara konstatera att bokens sköna, och rikt varierande språk har tagits väl om hand. Förlag Bokvennen 2014.