Minnesåret 2016

Minnesåret 2016

År 2016 är det 150 år sedan Carl Jonas Love Almqvist, alias professor Westermann, dog i landsflykt i Bremen 1866. Men författaren, journalisten, feministen, kompositören Carl Jonas Love Almqvist lever, och det har Almqvistsällskapet uppmärksammat genom en rad olika evenemang under året. Dessutom har en rad andra institutioner och medier uppmärksammat Minnesåret. En detaljerad redogörelse kan laddas ned här som en pdf.fil.


Minnesåret inleddes i Malmö den 5 mars med urpremiären på operan

Drottningens juvelsmycke
, i Operaverkstan på Malmöoperan
med musik av Almqvist och Kraus i musikaliskt arrangemang av Jonas Forssell, och libretto och regi av Maria Sundqvist. För koreografin svarade Sara Ekman, som även gjorde Tintomaras roll. Sångare: Ola Simonsson, Helena Magnusson, Sebastian Durán och Björn Löfgren.

Den 9 juli var det dags för urpremiären på operan Det går an på Läckö slott

med musik av Daniel Fjellström, libretto av Maria Sundqvist och i regi av Linus Fellbom.
I rollerna: Frida Engström, Carl Ackerfeldt, Johan Wållberg Monica Danielsson, Lisa Carlioth, Fredrik af Klint, Karl Peter Eriksson, Mette af Klint, Jonatan Lönnqvist, Jenny Hertzman, Erik Rosenius, Johanna Wallroth, Helena Magnusson, Emma Sventelius, Agnes Duvander, samt med Läckö operaorkester.

Den 19 juli hade teaterföreställningen Kärlek är urpremiär

på Parkteatern, Under eken i Galärparken i Stockholm.

Love Almqvist och Wendela Hebbe, kolleger och vänner, möttes i denna pjäs skriven av Cecilia Sidenbladh. Platsen är Aftonbladets redaktion och tidpunkten en kvav efter middag i juni 1851. Wendela är en självständig yrkeskvinna och Love är som bekant tidens mest radikale feminist – men han lever inte alltid som han lär…
Skådespelarna Philomène Grandin och Ulf Pilov spelade denna föreställning i ord och ton. Vid pianot Mats Persson.        Regi: Eva Gröndahl.

Den 7-8 oktober var det ett stort tvådagarssymposium på Södertörns högskola:

Carl Jonas Love Almqvist – verkningshistoria, kompa­rationer och omläsningar.


Symposiet arrangerades av: Ämnet idéhistoria och Institutionen för historia och samtidsstudier, Södertörns högskola, i samarbete med Almqvistsällskapet.

 Den 30 december sände SVT2 K-Special

Carl Jonas Love Almqvist
Svensk dokumentär av Astrid Ohlsén. Foto Håkan Pieniowski. Klippning Lasse Summanen.

Så här annonserades filmen:

Sveriges modernaste författare. Så blev Carl Jonas Love Almqvist beskriven i början på 1900-talet. I år firar han 150 år. En realist och romantiker på en gång, lika engagerad i fångars behandling som i fantasins luftslott. Skandalromanen ”Det går an” hyllar självständiga kvinnor med yrkesliv och ledde till moraldebatt och lagändringar i Sverige. Hetast i dag är hans romantiska gestalt Tintomara, varken kvinna eller man, varken djur eller människa, ett himmelskt väsen som Almqvist skriver om i romanen ”Drottningens juvelsmycke”. Hans eget livsöde inkluderar hippieliv i Värmland och landsflykt som mordmisstänkt.

Filmen kan ses på SVT Play fram t.o.m. juni 2017

 

Almqvistsällskapet har uppmärksammat Almqviståret genom en rad andra evenemang under året – bland annat en busstur i ”Det går an”:s hjulspår ner till Lidköping och den nyskrivna Det går an-operan på Läckö, Almqvistpromenader i Stockholm, ett stort seminarium om Den obekväme journalisten Almqvist på bokmässan i Göteborg, flera litterära salonger och miniföreställningar, flera konserter med Almqvists pianomusik, en konsertant föreställning på Beatelund av den nyskrivna operan Drottningens juvelsmycke från Operaverkstan i Malmö, föreställningen Kärlek är vid sidan av Parkteatern även på Beatelund, i Wendela Hebbes Hus och på Stockholms stadsteaters Soppteaterscen.

Avslutningen av Minnesåret skedde med en litterär och musikaliskt salong i Börssalen på Svenska Akademien den 26 november. 

Programmet inleddes med föreställningen KÄRLEK ÄR om det sista mötet mellan Love Almqvist och Wendela Hebbe på Aftonbladets redaktion i juni 1851, se ovan.

Därefter följde:

PÅ RIMMETS PURPURHAV – Almqvist i Amerika

En litterär och musikalisk salong med skådespelarna Irene Lindh & Björn Granath tillsammans med pianisten Mats Persson, samt Sofie Ragnå och Sara Nyberg, sammanställd av Cecilia Sidenbladh. 

Där lästes Almqvistexter ur:

 • Sesemana, dikter från landsflykten
 • Ormus och Ariman
 • Svenska fattigdomens betydelse
 • Drottningens juvelsmycke
 • Det går an

och sjöng och spelades:

 • Hjärtats blomma
 • Tintomaras sång
 • Herdarna i Chamoni
 • Den lyssnande Maria
 • Gud som haver barnen kär i Almqvists tonsättning
 • Almqvists klavermusik:
 • Zingari-Fest
 • Love Almqvist – Fantasi för Pianoforte
 • Hjertats Bön, en klaverfantasi över Hjertats Blomma

Senaste inläggen